ELÉONOR & GERRY DE MOL – IK HAD ME HET LEVEN ANDERS VOORGESTELD

‘Eléonor’ is een Belgische formatie rond zangeres en songschrijfster Elly Aerden die jaren geleden in de muziekwereld begon als zangeres bij de groep ‘Mairan’. Voor haar debuutplaat “Erros” uit 2014 componeerde ze muziek voor songs waarvan de teksten gebaseerd waren op Latijnse teksten en poëzie. In 2017 volgde een tweede plaat die de titel “Vive” kreeg.

Qua muziek exploreert zij allerlei stijlen ontleend aan de Portugese ‘Fado’, het Franse ‘chanson’, de klassieke jazz en af en toe ook wel een vleugje pop. Dat is nu ook weer het geval voor het derde album “Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld” dat ze samen heeft opgenomen met de Vlaamse muzikant, zanger, multi-instrumentalist en producer Gerry De Mol die ook als recensent en journalist over muziek schreef voor een paar kranten en weekbladen.

De songteksten van twaalf van de veertien tracks op deze plaat zijn gebaseerd op het werk van de Nederlandse schrijver en dichter J.J. (Jan Jacob) Slauerhoff, één van de bekendste Nederlandse dichters en romanschrijvers van de vorige eeuw. Slauerhoff werd in Leeuwarden geboren in 1989 en overleed op amper 47-jarige leeftijd in Hilversum in oktober 1936 aan de gevolgen van tuberculose en malaria. Ook hij was tijdens zijn leven in de ban geraakt van de Portugese verhalende Fado-muziek en qua dichtkunst keek hij op naar Fernando Pessoa uit Portugal van wie hier een bewerking van zijn gedicht “Autopsicografia” heeft geleid tot het liedje “De Dichter”.

Om u een idee te geven hoe de muziek van ‘Eléonor & Gerry De Mol’ klinkt op deze plaat voegen we de video’s van twee van de nummers op het album aan deze recensie toe. De eerste song is de als derde single uitgekomen albumtiteltrack “Ik Had Me Het Leven Anders Voorgesteld” en op de tweede video kunt u luisteren naar de eerste single die vorig jaar in juni uit de plaat werd getrokken: “Geen Van Allen Zorgen”. Daarna volgde in oktober 2020 ook nog het sterk op ‘Fado’ lijkende nummer “Woorden In De Nacht” als tweede single.

Onder welke noemer we deze plaat moeten rangschikken is volgens ons niet zo gemakkelijk te bepalen. Sommigen zullen het folk of kamerpop noemen, anderen zullen het hebben over kleinkunst of poëzie. Eigenlijk maakt dat allemaal niet zo heel veel uit want het belangrijkste is dat je naar deze plaat in alle rust kunt luisteren en dat al de hier vertelde gedichten en verhalen zéér de moeite lonen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Music & Words

video